Kenmerken van een binnendeur

Een binnendeur is een belangrijk element binnen uw interieur. Er bestaan ontzettend veel soorten, modellen en mogelijkheden. Niet alleen het uiterlijk van de deur speelt een belangrijke rol bij uw keuze voor de juiste deur, ook de opbouw en de eigenschappen van de deur. Wij zetten de kenmerken van een standaard binnendeur voor u op een rij.

Stompe deur of opdekdeur

Allereerst is er de keuze tussen een stompe of een opdekdeur. Een opdekdeur valt gedeeltelijk over het kozijn heen. Hierdoor zijn de naden tussen het kozijn en de deur niet zichtbaar. De meeste woningen hebben een opdekdeur. Een stompe deur valt in het kozijn, de zijkanten van de deur zijn vlak en de naden tussen de deur en het kozijn zijn zichtbaar.

Formaat

De maten van een opdekdeur meet u door de breedte van de binnenzijde van de deur zonder opdekrand te meten en de hoogte aan de buitenzijde, inclusief opdekrand, te meten. Bij een stompe deur meet u de volledige hoogte en breedte. Veel voorkomende hoogtematen zijn: 201.5, 211.5 en 231.5 cm. Bij breedte maten is er meer verschil, dit loopt vaak van 53 cm tot 93 cm.

Draairichting

De draairichting van de deur wordt bepaald door de controleren waar de scharnieren zich bevinden aan de kant waar de deur naar u toe draait. Zijn de scharnieren links aangebracht en wijst de deurklik ook naar links, dan is de draairichting links. Voor rechts geldt het omgekeerde en bevinden de scharnieren zich aan de rechterkant.

Oppervlak en kern van de deur

Bij een houten deur kunt u kiezen uit verschillende oppervlakken van het deurblad. Opties zijn bijvoorbeeld:

  • Decor: het oppervlak heeft een eenvoudig te onderhouden folielaag met een natuurlijke nervenstructuur.
  • CPL: dit is een laminaatcoating. Dankzij de coating is de deur kras- en stootbestendig.
  • Fineer: u kunt bij fineer kiezen uit diverse mogelijkheden. Het oppervlak bevat meerdere lagen acryllak. De lak beschermd de deur tegen beschadigingen.
  • Massief: bij massieve deuren wordt enkel het materiaal gebruikt waarvan de deur wordt gemaakt, zoals eiken.
  • Gelakt: een gelakte deur is hoogwaardig en heeft een glanzend oppervlak.

De samenstelling van de kern van een deur bepaalt de stabiliteit van de deur. Enkele mogelijkheden zijn:

  • Massieve spaanplaatkern
  • Buisvormige spaanplaatkern
  • Honingraatkern

Advies over binnendeuren

Bij De Lange Deuren hebben we diverse soorten binnendeuren in het assortiment. In onze showroom kunt u de mogelijkheden bekijken en vertellen we u er graag meer over. Onze adviseurs voorzien u van persoonlijk advies en helpen u uw ideale binnendeur te vinden. Komt u ook langs in onze showroom?

Hulp nodig?
E-mail
E-mail
Telefoon
Telefoon
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen