Welke regels zijn er rondom het vervangen van een kozijn?

Is uw kozijn toe aan vervanging of wilt u een schuifpui of tuindeuren laten plaatsen? Dan is het handig om te controleren of hier bepaalde regels aan vast hangen en of er een vergunning nodig is. Hoe zit dat precies? Wij leggen het uit!

Dit valt onder gewoon onderhoud

Volgens de Rijksoverheid vallen het vervangen van gevelplaten, goten of kozijnen onder normaal onderhoudswerk. Daarvoor is dus geen vergunning nodig. Dit geldt uiteraard niet als u in een monumentaal pand woont. In dat geval moet u controleren bij de gemeente wat de regels zijn en wat mag. Dit geldt ook wanneer u beslist om de gevel in een andere kleur te verven. Wilt u uw kozijnen laten vervangen door De Lange Deuren? Dan kunnen wij dit probleemloos voor u verzorgen.

Kozijnen aan de voor- of achterkant vervangen

Er zit ook nog een groot verschil tussen het vervangen van kozijnen aan de voorkant of aan de achterkant. Alles wat aan een openbaar gebied grenst, zoals de weg, openbaar groen of water, heeft invloed op de directe omgeving. Zo heeft u bijvoorbeeld bij een vrijstaand huis of hoekwoning voor de voor- en zijkant vaak een vergunning nodig wanneer u de kozijnen of gevel wilt veranderen.

Omgevingsvergunning aanvragen

Wanneer het plan niet onder gewoon onderhoud valt en het in de openbare ruimte zichtbaar is, dan dient u een omgevingsvergunning aan te vragen. Dit doet u bij de gemeente. De gemeente laat weten welke documenten u aan moet leveren.

Met welke regels moet u wel rekening houden?

Is er geen omgevingsvergunning nodig, dan zijn er nog wel de regels van het Bouwbesluit en het burenrecht. Het is uw eigen verantwoordelijkheid en beslissing wat u met deze regels doet. Wij adviseren om het altijd met uw buren te bespreken als de verandering groot is en dit ook zwart op wit vast te leggen.

Kozijn laten vervangen

Wilt u uw kozijnen laten vervangen? De Lange Deuren helpt u hier graag wij. Bij ons kunt u terecht voor kozijnen van topkwaliteit die we volledig voor u op maat maken. Kom langs in onze showroom om de mogelijkheden te bespreken.