Verschil tussen houten en kunststof kozijnen

Wilt u nieuwe kozijnen, maar u weet niet welk materiaal u moet kiezen? Tegenwoordig worden kunststof kozijnen steeds vaker toegepast, maar ook hout wordt nog steeds gebruikt voor kozijnen en zorgt voor een mooie uitstraling van het huis. In dit artikel zetten wij de voor- en nadelen op een rijtje, zodat u makkelijker een keuze kan maken.

Voordelen van kunststof kozijnen

We beginnen met de voordelen van kunststof kozijnen. Kunststof hoeft niet geschilderd te worden zoals dat wel het geval is bij hout. Houten kozijnen moeten eens in de 5 jaar geschilderd worden om houtrot en lekkage tegen te gaan. Kozijnen van kunststof hebben dit niet nodig en dat scheelt enorm in de kosten.

Er wordt veel gezegd dat kunststof kozijnen onderhoudsvrij zijn, maar het kan zinvol zijn om eens in de zoveel tijd een speciale weekmaker toe te passen. Hiermee wordt de levensduur verlengd en blijft het materiaal flexibel. De levensduur van kunststof kozijnen ligt rond de 50 jaar. Daarnaast heeft kunststof een geluidsisolerende waarde en biedt het preventie tegen inbraak.

Nadelen van kunststof kozijnen

Er bestaan ook nadelen aan kunststof kozijnen. Zo kunt u geen andere kleur meer kiezen, tenzij u er alsnog voor kiest deze te schilderen. Schilderen is lastig bij kunststof en u zal altijd tegen dezelfde kwaliteit kunststof aankijken. In de praktijk valt dit vaak tegen. Er mag nooit geboord worden in kunststof kozijnen vanwege het feit dat de stijfheid hierdoor verslechterd. De kunststof kozijnen zijn zo gemaakt dat het zichzelf in evenwicht houdt qua druk. Er zijn speciale ophangsystemen beschikbaar, waardoor er gordijnen opgehangen kunnen worden. Op deze manier is het boren van gaten niet nodig en voorkomt u dat de stijfheid zal verslechteren.

Een groot nadeel is dat krassen in de kozijnen niet hersteld kunnen worden. In het geval van verkleuren en vlekken zijn ze niet altijd te herstellen. Kunststof is helemaal niet onderhoudsvrij en kan na 10 jaar lelijke gebruikerssporen krijgen.

Voordelen van houten kozijnen

Een groot voordeel van hout is dat het altijd overgeschilderd kan worden in een andere kleur. Dit zorgt er ook voor dat het hout langer mee zal gaan. Er zijn vele stijlen voor houten kozijnen zoals klassiek met details of juist modern en strak. Dit kunt u afstemmen op de stijl van uw woning .

Een ander voordeel van houten kozijnen is dat de isolatiewaarde erg hoog ligt. Hoger dan die van kunststof kozijnen en u zal hiermee dus meer energie besparen. Bij houten kozijnen is het vaak makkelijk om de kozijnen te repareren en herstellen. Een houten kozijn is namelijk makkelijk passend te maken.

Nadelen van houten kozijnen

Eén van de nadelen die mensen afschrikt is dat houten kozijnen vaak prijziger zijn dan kunststof.
Er zal ook onderhoud gedaan moeten worden om de houten kozijnen zo goed mogelijk te houden. Zo is het nodig om ze regelmatig schoon te maken en overschilderen om de levensduur te verhogen.

Een ander eigenschap van hout wat ook een nadeel kan zijn is dat hout werkt. Dit houdt in dat onder invloed van het klimaat hout zich gaat vervormen. Er moet dus rekening gehouden worden met de houtwerking bij de productie. Ook kan hout aangetast worden door insecten en schimmels, maar dit kunt u voorkomen door te zorgen dat er geen sprake is van tochtgaten of kieren.

Heeft u nog vragen over houten en kunststof kozijnen of wilt u weten wat De Lange Deuren voor u kan betekenen? Wij helpen u graag verder! Voor meer informatie kunt u contact opnemen via 0228 – 51 12 69 of vul ons contactformulier in.

Hulp nodig?
E-mail
E-mail
Telefoon
Telefoon
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen