Het juiste deurslot kiezen

Goede deursloten zorgen ervoor dat ongewenste personen niet zomaar uw huis in kunnen komen. Daarnaast is er meer privacy, kan een goed deurslot warmte binnenhouden en tocht tegengaan. Er zijn veel soorten deursloten wat de keuze lastig kan maken. Welke opties zijn er en waar kunt u het beste uit kiezen? De Lange Deuren geeft tips!

Voor welke deur is het slot?

Om het juiste slot te kiezen is het belangrijk om eerst te kijken naar het soort deur waar het slot in moet komen. Een slot voor een binnendeur is vaak een simpeler en minder zwaar slot, dan een slot voor een buitendeur. De buitendeur moet extra goed beveiligd zijn met een goed anti-inbraak slot. Bij kwaliteitssloten wordt de mate van inbraakwering aangegeven met een SKG-ster. Des te meer sterren een slot heeft, des te veiliger het slot is.

Een slot voor de binnendeur

Een slot voor een binnendeur is een insteekslot dat in de zijkant van een binnendeur kan worden geplaatst. Voor een binnendeurslot is het vooral belangrijk dat de dagschoot van het slot bediend kan worden. Zo’n slot zorgt ervoor dat de deur open of dicht kan. Sloten die vaak worden toegepast op binnendeuren zijn:

  • Dagschoot: aan de buitenzijden hebben binnendeuren een insteekloopslot dat alleen een dagschoot heeft en een deurkruk. Dit is afgewerkt met een rozet of een schild. Er is dus geen uitsparing voor een sleutel.
  • Dag- en nachtschoot: hierbij kan de deur wel met een sleutel op slot worden gedaan. De deurkruk bedient de dagschoot en de sleutel bedient de nachtschoot.
  • Slot voor de toilet- of badkamerdeur: deze deuren hebben vaak een closetslot. De deurkruk bedient ook hier weer de dagschoot en een draaiknop die aan de binnenkant van de deur zit bedient de nachtschoot/het slot.

Sloten voor de buitendeur

Voor de buitendeur zijn er verschillende sloten waar u uit kunt kiezen.

Insteekslot

Bij een insteekslot wordt het slot in de zijkant van de deur geplaatst en geeft het bijpassende schild ruimte aan de cilinder. De dag- en nachtschoot van het insteekslot vallen in een stevige sluitplaat.

Oplegsloten

Bij een oplegslot heeft u ook weer keuze uit twee soorten. U kunt kiezen voor een slot met een vast cilinder of een slot met een losse cilinder. De cilinder bestaat uit twee delen. Het eerste deel van de cilinder valt in de deur. Aan de buitenkant van de deur zijn alleen de buitencilinder en een losse deurknop zichtbaar. Het tweede deel van de cilinder wordt samen met de slotkast aan de binnenkant van de deur geschroefd. Op de deurpost komt de sluitkom van het slot. De binnen- en buitencilinder grijpen in elkaar en kunnen door de sleutel ronddraaien. De nachtschoot van het slot valt daardoor in de sluitkom. De dagschoot van een oplegslot wordt bediend door een ‘trekker’. Door het veermechanisme achter de trekker valt de dagschoot automatisch in de sluitkom.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over deursloten of advies welke u moet kiezen? De Lange Deuren helpt u graag. Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0228 – 51 12 69. U bent ook van harte welkom in onze showroom aan de Nijverheidsweg 11 in Grootebroek.  

Hulp nodig?
E-mail
E-mail
Telefoon
Telefoon
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen