Stalen of houten kozijnen?

Stalen kozijnen zijn helemaal in. De industriële stijlen met glas staan prachtig in het interieur. Tegenwoordig kunnen deze populaire kozijnen ook na worden gemaakt met hout. Dit ziet er vaak net zo mooi uit en scheelt qua kosten. Wat zijn de voordelen van staal en wanneer kiest u voor hout?

Stalen kozijnen

De stalen kozijnen zijn niet alleen mooi en tijdloos, staal biedt ook een aantal voordelen die geen ander materiaal heeft.

 • Sterk: Staal is natuurlijk hartstikke sterk, hierdoor kunnen ze grote oppervlaktes glas dragen in smalle kozijnen. Staal wordt daarom ook vaak toegepast bij gebouwen met veel glaswerk. Daarnaast gaat staal super lang mee.
 • Stoer en industrieel maar toch elegant: Naast zijn stoere en industriële uitstraling is het ook elegant. Dit komt omdat een smal kozijn al glas kan dragen. Hierdoor kan er extra veel glas worden gebruikt en heeft u dus extra lichtinval.
 • Onderhoudsarm: De speciale coating die staal heeft zorgt ervoor dat het waterbestendig is en er geen roest kan vormen. Eens per jaar het kozijn schoonvegen is al goed genoeg. Maak het staal niet schoon met schuurmiddel of bijtende middelen, dit beschadigd het oppervlak.

De nadelen zijn helaas ook aanwezig bij stalen kozijnen, die zijn als volgt:

 • Duur: Stalen kozijnen zijn erg kostbaar. Dit komt doordat er veel bewerking nodig is om het goed te krijgen.
 • Geleidt: Staal geleidt koud en warmte, hierdoor zal het in de winter koud zijn binnen en in de zomer juist warm. Het isoleren van staal kan tegenwoordig ook maar dit heeft ook invloed op de prijs.
 • Gehorig: Staal is niet alleen een geleider van temperatuur, het klinkt ook flink. Het geluid weerkaatst tegen het staal en dat ketst het weer terug de ruimte in. Heeft u visite? Dan kan het vervelend worden qua geluid zodra er veel mensen praten.
 • Bewerking en renovatie: Staal is lastig te bewerken. Het kost daarom wat tijd en moeite om stalen kozijnen te maken. Bij schade is staal moeilijk te repareren.

Houten kozijnen

Hout wordt vaak gekozen als materiaal voor kozijnen. Tegenwoordig is het ook mogelijk om de stijl en uitstraling van een stalen kozijn na te maken met hout. Met de juiste verf en het juiste hout kan dit goed nagemaakt worden. Welke voor- en nadelen biedt hout?

 • Isolatie: Hout isoleert van nature al hartstikke goed, daarom heeft het geen extra bewerkingen nodig. Het houdt de kou buiten en de warmte binnen.
 • Imitatie: Hout kan gebruikt worden als imitatie van veel materialen, zo kan het dus ook een look-a-like worden van staal.
 • Uitstraling: Hout straalt van nature al warmte en gezelligheid uit, maar het is ook klassiek. Hout kan op verschillende manieren gebruikt worden en is daarom vaak geschikt voor elke soort woning!
 • Prijs: Hout is goedkoper dan staal en het kan gemakkelijk op maat worden gemaakt.

Echter heeft hout ook zijn nadelen:

 • Onderhoud: Hout heeft redelijk wat onderhoud nodig, schoonmaken, overschilderen en eventueel repareren zijn noodzakelijk om de levensduur te verlengen.
 • Bescherming: Hout kan aangetast worden door insecten en schimmels, het hout moet daarom goed beschermd worden.
 • Houtwerking: Ramen en deuren kunnen gaan klemmen als er bij de productie geen rekening is gehouden met de houtwerking. Door invloeden van buitenaf kan hout krimpen of juist uitzetten.

Bij De Lange Deuren leveren en plaatsen wij zowel stalen als houten kozijnen. Bent u benieuwd wat het beste bij uw situatie past of wilt u meer weten? Bel dan naar 0228 51 12 69 of vul ons contactformulier in.

Hulp nodig?
E-mail
E-mail
Telefoon
Telefoon
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen