De brandwerendheid van een deur

Bij de brandwerendheid van een deur hebben we het vaak over minuten: zoals 30 of 60 minuten. Maar zegt dit dan ook dat de brand daadwerkelijk een half uur of uur wordt tegengehouden? Dat is niet altijd zo. Het is afhankelijk van een aantal factoren. Wij vertellen u graag meer over de brandwerendheid van deuren.

Factoren die meespelen bij de brandwerendheid van deuren

Het materiaal waarvan de deur is gemaakt is een belangrijke factor bij brandwerendheid. Zo zijn er materialen die snel reageren tijdens de eerste tien minuten van de brand, zoals bij verhitting opschuimend materiaal. Maar er zijn ook materialen die zorgen voor een lang uithoudingsvermogen tijdens brand, zoals de vulling van de deur. De totale constructie van de deur en de materialen die gebruikt worden moeten dus brandwerend zijn. Daarbij moet er ook worden gekeken naar het plafond en het kozijn.

Hoe wordt de brandwerendheid bepaald?

Met een brandtest wordt de brandwerendheid van een deur bepaald. Er wordt tijdens deze test onder andere gekeken naar vlamdichtheid. Daarbij wordt er gekeken of de vlammen door de constructie komen. Komen de vlammen gedurende 10 seconden ononderbroken door de andere zijde van de deur heen? Dan is een deur niet vlamdicht.

Er kunnen zogenaamde lekvlammen ontstaan. Dit kan door deze factoren :

  • Opschuimende materialen zijn vaak aan het begin van de brand niet actief. Hierdoor kan er luchtverplaatsing plaatsvinden en kunnen vlammen naar buiten “lekken”.
  • Wanneer de druk in de ruimte varieert kunnen lekvlammen naar buiten komen door overdrukpolsen. Dit gaat om korte momenten.
  • Des te langer de brand duurt, des te meer delen van de constructie verbranden. Hierdoor breken de vlammen door. Lekvlammen laten daarmee zien dat er geen vlamdichtheid meer is.

Aan de hand van verschillende tests wordt bepaald hoe brandwerend een deur is en wordt deze ingedeeld in een bepaalde klasse. Vaak heeft u de keuze uit 30 of 60 minuten.

Waarom kiezen voor een brandwerende deur?

Een brandwerende deur zorgt voor de veiligheid van de bewoners en voor het beperken van schade van het gebouw bij een brand. De deuren zorgen ervoor dat de brand veel langzamer verspreid wordt door het huis, hierdoor kunnen de bewoners sneller vluchten en kan de brandweer sneller de brand onder controle krijgen.

Brandwerende deuren zijn te verkrijgen in 30 en 60 minuten brandwerendheid. De deuren zijn te herkennen aan de scharnierzijde van de deur, hier is een kleur aangebracht zodat er onderscheid gemaakt kan worden tussen de verschillende brandwerendheidsklassen.

Hoe zien de deuren eruit?

De meeste brandwerende deuren zijn gewone vlakke deuren. De Lange Deuren is leverancier van Weekamp deuren. Ook Weekamp heeft brandwerende deuren. Naast de vlakke deuren heeft Weekamp ook stapeldorpeldeuren in een 30 minuten brandwerende uitvoering. Op alle deuren is het identificatiekenmerk aangebracht. Zo weet u zeker dat de deuren brandwerend zijn.

Veilig wonen dankzij brandwerende deuren

Een veilige woning is erg belangrijk. Brandveiligheid is een belangrijk onderdeel van veiligheid. Om schade bij brand te beperken kunt u het beste kiezen voor brandwerende deuren. Bij De Lange Deuren hebben we diverse opties waar u uit kunt kiezen. Bij brandwerende deuren zijn er extra voorzieningen getroffen waarbij de deur een aantal minuten brandwerend is. Daardoor kan de brand minder snel uitbreiden.

Bent u benieuwd naar alle mogelijkheden of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

Hulp nodig?
E-mail
E-mail
Telefoon
Telefoon
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen